Refugis per insectes i altres animals

Una de les eines amb les que treballem quan implementem sistemes de gestió integrada de plagues són els refugis per la fauna auxiliar.

Per tal de crear espais equilibrats cal afavorir tot allò que permeti als insectes auxiliars trobar-s’hi a gust. Amb la incorporació de plantes ben diverses permetem que hi trobin aliment durant algunes fases del seu desenvolupament o quan manqui el seu aliment principal, les plagues, però també cal crear llocs on es puguin refugiar del vent o del fred. Això s’aconsegueix mitjançant la creació de petits refugis específics.

A Adalia Gestió fabriquem i subministrem, conjuntament amb fusters col·laboradors, refugis específics per insectes auxiliars i per d’altres insectes que proporcionen serveis ecosistèmics importants, com els pol·linitzadors.

 

HOTELS D’INSECTES

També subministrem hotels d’insectes de varies mides. Els hotel són eines especialment interessants per ajudar a comunicar i divulgar la biodiversitat dels espais verds. Recomanem que vagin acompanyats de panells explicatius per afavorir al màxim la seva funció de sensibilització.

Disposem de varis tipus d’hotels que s’adapten a diferents espais i necessitats.

 

PANELLS INFORMATIUS

Per ajudar a reforçar els missatges comunicatius amb la ciutadania és molt útil comptar amb una eina com els cartells informatius. Estan fabricats pels nostres  col·laboradors fusters en fusta no tractada i inclouen explicacions senzilles i amenes sobre aspectes importants de la biologia dels insectes.

La informació que contenen aquests cartells pot ser específica d’un espai i municipi concret o es poden utilitzar els nostres models estàndards.

Preguntes freqüents

On recomaneu instal·lar els hotels d'insectes?

Els hotels funcionen millor en espais ensollellats i on hi hagi força vegetació, a ser possible flors.

Si s’instal·len en un parc públic és important protegir-lo del vandalisme i acompanyar-lo d’un panell informatiu, per optimitzar el seu paper divulgatiu.

Teniu també refugis per ocells i altre tipus d'animals?

No, no fem aquest tipus de refugis. Si t’interessa adquirir-ne et recomanem que et posis en contacte amb l’ICO, l’institut d’ornitologia de Catalunya, que ofereix aquest servei.

www.ornitologia.org

Requereixen manteniment els hotels?

Si. El manteniment i la neteja és la part més oblidada de tenir un hotel d’insectes. Tenir cura de l’hotel d’insectes és tan important com construir-ne un. Per exemple, els hotels d’abelles haurien de ser inspeccionats a finals d’estiu per eliminar i netejar les restes d’insectes morts. D’aquesta manera s’evitarà la presència de fongs i àcars que poden desenvolupar-se sobre les abelles o larves mortes.  Sense un manteniment i una neteja puntuals, un hotel d’insectes ocupat potser no atraurà nous inquilins la temporada següent.